Rakkaudesta ruokaan

Olen keskustellut hyvin paljon parin viime päivän ajan ruuasta, ravintosisällöistä ja siitä paljonko tarvitsen hiilihydraatteja päivittäin jotta voin ajaa lenkkejä ilman bonkkailua?

Vastaus: noin 200 grammaa per päivä.

Tähän lukuun päädyttiin yleisten suosituksen perusteella, suhteuttamalla se kokooni ja siihen että haluan laihtua. Varmaa tietoutta asiasta ei ole joten nyt otan parin viikkon kokeilun ja katson mitä tapahtuu. Annostusta lisätään jos bonkit jatkuvat lenkeillä.

Mutta mitä tarkoittaa 200 grammaa hiilareita? Jos Finellin sivuilta katsoo esimerkiksi sokerin ravintoarvoa niin 100 grammassa sokeria on 99,9 % hiilidydraattia eli 99,9 grammaa, lopussa 1 grammassa on vitamiineja ja kivennäisaineita. Eli voisin periaatteessa nykäistä päivän aikana noin 2 dl puhdasta sokeria ja syödä lopun päivää proteiineja. Kuulostaa huonolta etenkin kun 100 grammassa on 406 kaloria. Ajattelinkin asian niin että 100 g tulee pastasta ja loput 100 g leivästä ja muista tuotteista. Teen itse ruokani useimmiten joten tätä on helppo kontrolloida. En aio lähteä kaikkia tuotteita punnitsemaan ja laskemaan vaan rajoitan sen touhun pastaan joten voin sanoa syöväni noin 200 g hiilareita.

Myös tästä salaatin syömisestä heräsi keskustelua. Minun salaattini kun on aika usein sellainen että lautaselle tulee läjä jäävuorisalaattia, jotain lihaa n. 100 g ja salaatinkastiketta. Välillä myös krutonkeja, oliiveja, viininlehtikääryleitä tai muita maittavia juttuja. Hedelmiä, kurkkua, tomaattia tai muitakaan normaaliin salaattiin kuuluvia asioita eksyy ainoastaan lautaselle ravintolassa. Pidän lihasta hyvin paljon, se pitää minut kylläisenä ja tyytyväisenä toisin kuin pasta. Joten ruokavalioni on melko proteiini pitoista mutta en ole millään karppaus dietillä.

Mitäs Finelli sanoo jäävuorisalaatista? 100 grammassa on 1 gramma hiilihydraattia. Tuli aikamoisena yllätykseksenä. Oletettavasti viime viikon päivittäinen hiilarien saanti on pyörinyt jossain 50-100 g tietämillä. Sopii varsin hyvin sohvalla löhöilyyn ja ketoosista ei ole tietoakaan, mutta aiheuttaa ongelmia kestävyysurheilussa.

Tummassa suklaassa on per 100 g hiilareita noin 53 grammaa ja kaloreita 517. Tämä herättää ajatuksia siitä mitkä ovat laadukkaita kaloreita ja mitkä eivät.

Kommentit

Suositut tekstit