Pienten keuhkoputkien toimintavaikeus?

Kävin tapaamassa astmahoitajaa kuukausi sitten ja otin puheeksi hapenpuutteen tunteen ja limaiset keuhkot sekä huomattavan määrän huononemisjaksoja ja muita oireita. Kuinka sattuikaan, hoitaja oli ollut kuuntelemassa professorin luentoa pienistä keuhkoputkista (small airways) ja niiden toimintavaikeuksista sekä -hankaluuksista. Mun oireisto menisi tämän kanssa yhteen, joten vaihdoimme astmalääkkeen lääkärin siunauksella.

Lyhyesti sanottuna pienet keuhkoputket kuljettavat hapen keuhkorakkuloihin. Kun siellä sitten on hoimintahäiriöitä tai toimintahankaluuksia, niin sitä happea ei sitten enää riitä kaikkialle. Itse olen kokenut että isot lihasryhmät ovat ensimmäisijä kärsijöitä kun on huono päivä. Silloin ei enää jaksa kävellä, juosta tai pyöräillä ja unen tarve on lähes loputonta.

Uudessa lääkkeessä on beklometasonidipropionaattia ja formoterolifumaraattidihydraattia inhalaatiosumutteena, eli tätä täytyy säilyttää jääkaapissa. Teho perustuu pitkävaikutteiseen avaavaan, sekä siihen että se leviää paremmin keuhkoissa kuin jauhemuodossa olevat lääkkeet.

Kolmen päivän käytön jälkeen huomasin miten lima irtoaa kevyessäkin rasituksessa keuhkoista, keho tuntui saavan enemmän happea, pöly tai pakkanen eivät enää aiheuttaneet ahdistusta, olin huomattavasti pirteämpi ja vireystila kohosi ihan eri lukemiin. Success.

Pari viikkoa kuurin aloittamisen jälkeen väsähdin uudelleen, nukuin useina päivinä 14 tunnin unia. Meni hetki sen ymmärtämiseen että keho yrittää taistella pientä keuhkotulehdusta vastaan. Tuplasin lääkkeen pariksi päiväksi ja ongelma katosi. Eli normaali annostus toimii huomattavasti tehokkaammin kuin aikaisemmat lääkkeet, eikä minun enää tarvitse turvautua kortisoni tabletteihin tilanteen rauhoittamiseksi.

Koska lääke tulee säilyttää jääkaapissa, päädyin ottamaan joululomalle aikaisemmin käytössä ollutta lääkettä mukaan. Se oli virhe. Väsähdin, lima ei enää irronnut keuhkoista, eläinpöly ärsytti ja vireystila oli aivan surkea. Menee hetki oppia mikä toimii ja mikä ei.

Hoitava lääkäri haluaa kumminkin vielä tutkia astman uudelleen ja etsiä jotain konkreettista, nyt kaikki testit ovat olleet negatiivisia. Parin viikon päästä minun pitäisi aloittaa kuukauden lääketauko ja PEF seuranta. Katsotaan mitä siitä tulee ja jos vointi romahtaa aivan täysin, niin voin keskeyttää tauon ja aloittaa lääkkeet uudelleen. Silloin mitään ei pystytä tutkimaan, mutta johonkin pitää vetää raja miten paljon haluan rääkätä itseäni.

Ongelma tämän taudin kanssa on se että sitä ei oikeastaan pystytä tutkimaan Suomessa. Kela korvauksista on turha haaveilla kun tätä ei ole edes listattu korvattavaksi vaivaksi ja oikean lääkityksen löytäminen voi olla melkoisen hankalaa. Suomenkielisiä artikkeleita aiheesta ei löydy internetistä, oppikirjoissa saattaa olla mainintoja. Valitettavasti useimmat lääkärit eivät osaa tunnistaa näitä ongelmia kovinkaan hyvin ja omallakin kohdalla oli nyt pelkkää tuuria matkassa.

Mun astma tutkimukset aloitettiin keväällä 2012, eli aika pitkään tässä prosessissa on mennyt ja edelleen tehdään matkaa. Onneksi HYKS iho- ja allergiasairaala ei luovuttanut, eikä ole halunnnut heivata mua mappi Ö:hön vaikka mitään ei löytynyt mistään tutkimuksista. Kiitos super ystävällisen lääkärin joka kirjoitti lähetteen tuonne kun julkinen perusterveydenhuolto tuijotti taulukoita ja kertoi että mua ei vaivaa mikään.

Toiveissa olisi että ensi keväänä voisin aloittaa normaalin elämän ja treenaamisen.


Heräsikö mielenkiinto? Täällä aiheesta luettavaa:

Hengitysteiden sairauksien hoidossa käytettävät lääkeaineet

The Physiology of Small Airways

Small Airway Disease in Asthma and COPD

Small airways diseases: detection and insights with computed tomography

Focus on Small Airways Diseases















Kommentit

Suositut tekstit