Urheilijan rasitusastma

Vietin sittenkin kaksi viikkoa sohvan pohjalla ja mitä mielenkiintoisin tuloksin. Oireinani olivat siis yskä ja kuume/lämpö joka ei viikon levon ja kahden eri lääkärin mielipiteen mukaan ollut muuta kuin virus joka katoaa levolla. Kolmas lääkäri kysyi samat kysymykset mitä kaksi aikaisempaakin eli oletko allerginen siitepölylle ja onko sinulle oireita. Ei ja ei. Tarkasti kuitenkin nenän limakalvot ja yllätykseksi sieltä löytyi selvät merkit siitepölystä mutta oireeni eivät oikein täyttäneet siitepölyallergian merkkejä. Lääkäri totesi että keväät suuri siitepöly määrä on varmastikkin syyllinen. Sain viikon sairaslomaa, kiellon liikkua ulkona 10-18 välisenä aikana ja lääkkeen nimeltään Montelukast Sandoz.

Olen vähän utelias persoona joten kotiin päästyäni luin netistä mitä lääkettä napostelisin seuraavat kaksi viikkoa ja netti yllätti: Astmalääke!

Siitä sitten sujuvasti lukemaan astmasta ja löysin sitä kautta rasitusastman. Sairauden mekaniikka vastaa omaa sairauttani joka ilmenee ainoastaan rasituksessa, mutta mitkään oireet eivät oikeastaan osuneet kohdalleen. Ei ole hengenahdistusta, jatkuvaa ystää tai vinkuvaa hengitystä. Ajatus jäi kuitenkin vaivaamaan ja huomasin että kyseistä tautia hoidetaan juuri tuolla astmalääkkeellä jota itselläni on sekä hengitettävällä kortisonilla.

Tänään pääsin sitten lenkille pitkän kotona oleilun jälkeen. Hämmästys oli suuri kun pyörä liikahti todella hyvin ja mikä vielä enemmän hämmensi oli se miten hyvin pystyin nousemaan mäkiä joihin yleensä hyydyn pahasti. Nyt hyytymisestä vai väsymisestä ei ollut tietoakaan. Itseasiassa mäet nousivat niinkin hyvin että tulipa ajettua parit mäkikiritkin Philipin innostamana. Olo oli kertakaikkiaaan mainio mitä se ei todellakaan ole ollut sitten syksyn.

Kotona aloitin uuden armottoman googlauksen rasitusastmasta ja yhdestä tekstistä löysin viitteen urheilijan rasitusastmaan. Tämä artikkeli olikin sitten vastaus yli vuoden hämmennykseen ja tuskaan:

http://www.terveurheilija.fi/getfile.php?file=6

Sivu 8:

"Urheilijalla lisäksi mahdollisia astman merkkejä ovat:

-Väsyneisyys
-Läpi kilpailukauden toistuvat bronkiitit
-Harjoittelun laiminlyönti ja "luimuilu"
-Hidas palautuminen harjoittelusta ja ylirasitustilan kehittyminen (korkea lepo ja/tai ylösnoususyke)
-kunto ei kehity odotetusti tai suorituskyky laskee

Omat oireeni:

-Korkea syke urheillessa
-Puristava tunne rinnassa ajoittain sekä vihlonta
-Kunnon kehitys hyvin hidasta tai olematonta. Sekä kunnon täydellinen romahdus talvella todella korkeiden sykkeiden muodossa ja totaalinen uupumus.
-Hyytyminen korkeatehoisissa harjoituksissa tai ajaessa pieniäkin nousuja.

Kummasti parin päivän kuuri astmalääkettä on jo helpoittanut viimeistä kohtaa. Äärimmäisen epämääräiset oireet ja mikään ei oikeastaan edes viittaa rasitusastmaan perinteisessä mielessä, mutta omasta mielestäni olen löytänyt vastauksen omiin ongelmiin. Ongelma on siis tiivistetysti hapen puute rasituksessa joka ilmeisesti ilmenee korkeina sykkeinä. Siihen on tuo Montelukast auttanut ihan mukavasti. Itse kuvittelin aikaisemmin ongelman johtuvan jostakin viruksesta joka vaikeuttaa sydämmen toimintaa. Väärin veikattu. 

Nyt sitten aikaa varailemaan lääkäriin. Minä niin tiedän entuudestaan miten nihkeästi lääkärit suhtautuvat siihen että potilas kertoo oman netistä löydetyn diagnoosin vastaanotolla. Urheilulääketieteeseen erikoistunut lääkäri varmasti helpottaisi tätä prosessia, mutta iso lasku ei houkuta juuri nyt. Ei auta kuin alkaa varailemaan aikaa julkiselta puolelta ja toivottavasti homma nytkähtää eteenpäin positiivisesti ja saan rasitustestin.

Tässä vielä masentavaa luettavaa kaikille urheilijoille astmasta statistiikan muodossa:

http://www.cptips.com/respasm.htm


Yksi pyöräilevistä ystävistäni on myös alkanut oireilemaan rasitusasmaa, urheilu on todella terveyttä ylläpitävää touhua!

Kotona tuskaillessani kävi jo mielessä että myyn joko yhden tai kaksi pyörääni pois kun kunto vain hiipuu vaikka kovasti olen yrittänyt ajaa ja kehittyä. Nyt pyöriä ei ehkä tarvitsekkaaan myydä pois vaan pääsen nauttimaan täysipainoisesta treenaamisesta ja kunnon kohoamisesta.

 Astma antidopingin näkökulmasta:

Astmalääkitys vuonna 2012

Kiellettyjä ja sallittuja lääkkeitä 2012

Kommentit

Suositut tekstit