Olet mitä syöt (vai oletko sitä paljonko syöt) ?

Otsikossa oleva lausetta on mullekkin hoettu ties kuinka monen ihmisen toimesta kun ruuasta, lihomisesta. Asia ei omasta mielestäni ole niin yksinkertainen.

Heinäkuussa huomasin että vehnä ei oikein sovi, sen jälkeen olekin melko täsmällisesti vältellyt vehnää ja ruista. Välillä olen kokeillut tuotteita syödä ja ikäviä oireitahan siitä tulee.

Yhteiskuntamme ja koko maapallo tuntuu pyörivät vehnän avulla, sitä onkin työnnetty suunnilleen ihan kaikkiin valmisruokiin ja puolivalmisteisiin.

Hollywoodissa tähdet ovat vaihtaneet karppaamisen ns. gluteenittomalle diettiin, eli ovat poistaneet ruokavaliostaan gluteenia sisältävät tuotteet.

Gluteeni on omasta mielestäni sanahirviö jonka merkitys on hävinnyt ja monikaan ei tiedä mitä se tarkoittaa. Gluteeni on yksi vehnän proteiineistä joka aiheuttaa keliaakikoille suolinukan tuhoutumista.

Olen itse kokeillut syödä gluteenitonta leipää ja tulokset olivat yhtä surkeita kuin vehnän kanssa. En vieläkään tiedä oliko kyseessä vehnä josta on ainoastaan poistettu gluteini tai mitä jauhoja leipään oli käytetty.

En vieläkään tiedä mikä itseäni vaivaa. Kyseessä saattaa olla ihan oma mielen luoma härö joka aiheuttaa oireita. Tai sitten olen allergisoitunut/yliherkistynyt vehnälle, eli pelkän gluteiinin poistaminen vehnästä ei omalla kohdalla riitä.

Tämän kauttaa päästään omaan syömiseen. Välttelen nykyään puolivalmisteita kutakuinkin 90%:sti, valmisruokia 90%:sti, tällä järjestelyllä olen pyrkinyt blockaamaan vehnän ja rukiin pois ruokavaliosta kokonaan.

Ruuanlaitto vie järjettömästi aikaa, alkaen siitä että syynään gluteinittomat tuotteet läpi (kun siellä on niitä tuotteita joissa on puhdistettua vehnää) ja valmistan raaka-aineista sitä sapuskaa.

Sitten on näitä päiviä jolloin jääkaappi on tyhjä, voimat on ihan finito ja nälkä kutittelee mutta mitään kunnollista ei jaksa tehdä. Puuroa, teetä ja kananmunia siis.

Ja sitten ne hetket kun edellinen päivä on ollut 16 tuntia pitkä, aamulla ei jaksa tehdä muuta kuin nousta sängystä ja pistää tossua toisen eteen. Koulun kahvilassa on myynnissä seuraavia tuotteita: leipää, leipää, leipää, pullaa ja kaksi hedelmää. Kiskasta saa suklaata ja colaa, pienellä sokeripiikillä saa päivän kivasti käyntiin.

Kyllä, mä ole laihtunut ja laihdun kaiken aikaa. Liikunta on nyt jäänyt ihan minimiin joten voin sanoa että kyseessä on ruokavalion aikaansaama muutos. Syön kuitenkin edelleen niitä epäterveellisiä juttuja. Colaa, suklaata, sipsejä, popcornia ja välillä jäätelöä ja itse leipomia herkkuja. Herkku sektori on kylläkin kaventunut aivan älyttömästi ja samat tuotteet eivät maistu joka päivä joten mieletöntä mässäilyä ei ole esiintynyt.

Lounaaksi usein sushia ja salaattia, varmat tutut kun käsillä ei ole muuta, niillä sitten tulee tasuteltua koko päivä eteenpäin, ja tietty vähän colaa siinä sivussa.

Onko ihme että itsekkin tuli ihmeteltyä jatkuvaa painon nousua. Kaupoissa on nykyään ihan liian energiapitoista ruokaa saatavilla. Herkuttelu kohtuudella ei ole mielestäni pahasta jos ruokavalio on tasapainoinen ja ei perustu pelkkien vehnätuotteiden tai sokerin saantiin. Vilkaiskaa joskus ostamianne tuotteita ja katsokaa kuinka monessa on vehnää. Viljat on hieno asia, mutta ne ovat niin kovin energiapitoisia. Ja jos lautaselle eksyy jatkuvasti puolivalmisteita joissa on suuret määrät sokeria sekä vehnää ja kulutus ei seuraa perässä niin onko ihme jos kiloja kertyy.

Vehnä ei itsessään ole paha, vaan hieno vilja jolla on monta ominaisuutta ja taipuu moneen. Paha on se että sitä saanti ja energian kulutus eivät kohtaa. 

Omalla kohdalla ravinnon köyhdyttäminen on toiminut oikein mainiosti. Tiedän mitä syön, voin herkutella, saan mielestäni kaikkia ravintoaineita tarpeeksi ja olen satsannut laatuun. Eli wokki valmistuu tuoreista kasviksista ja hedelmiä tulee syötyä enemmän kuin aiemmin.

Negatiivinen puoli on se että kun ruokateollisuus pyörii vehnän ympärillä olen sidottu omaan keittiöön todella vahvasti. Esimerkiksi aamulla kouluun ja illalla töihin ja kun mitään säilytys mahdollisuuksia omille safkoille ei ole, niin ne ovat niitä päiviä jolloin syöminen on mitä sattuu. Tokihan koulusta löytyy kunnollista ruokaa varustetuin "gluteeniton" merkinnöin, mutta sillä yhdellä lautasella ei vielä porskuteta aamu seiskasta puoleen yöhön.  

Oma laihtuminen taitaa siis olla yhdistelmä ruuan laatua ja liian pientä energian saatia.

Olen melko varma että tuolla hypetetyllä gluteenittomalla ruokavaliolla pystyy lihomaan jos syö aamusta iltaa.Määrä on kaikessa ratkaiseva tekijä.

Välillä on ikävä sitä että kaupasta voi ostaa mitä mieli tekee, mutta onneksi ihminen on sopeutuva eläin.

Palaan energia asioihin ja ruokaan kun pääsen taas jossain kohtaa treenaamaan kunnolla ja näen miten saan tankattua tarpeeksi ilman jatkuvaa bonkkailua.




Kommentit

Suositut tekstit