I Wonder....

Olen nyt taas tehnyt pef-testiä avaavan lääkkeen kanssa. Jos kyseessä olisi astma pitäisi avaavan avata ilmateitä ja parantaa keuhkojen toimintaa, mulla tulokset ovat huonontuneet. Avaava irroittaa limaa keuhkoista ja sitä irtoaa todella reilusti, niin paljon että puhallus on jopa 50 l/min huonompi kuin ennen lääkettä.

Olen taas tutkaillut nettiä mistä runsas limaisuus voisi johtua, yskä puuttuu täysin ja se ilmenee yleensä kaikissa keuhkosairauksissa. Yksi kandinaatti olisi krooninen keuhkoputkentulehdus, siitä sanotaan näin:

"yleisin syy on pitkäaikainen tupakointi, ja 15-20 % tupakoijista sairastuu siihen. Myös periytyvät tai työperäiset syyt, esimerkiksi kvartsi-, asbesti- ja puupölylle altistuminen voivat vaikuttaa taudin puhkeamiseen. Esimerkiksi maanviljelijät tupakoivat keskimäärin muita harvemmin, mutta krooninen keuhkoputkitulehdus vaivaa heitä kolme kertaa useammin kuin muita suomalaisia"

Äsken havauhduin kesken unien ja tajusin että kukaan lääkäri ei ole kysynyt kunnolla mun taustoja. Siis oikeasti kysynyt mitä mä olen tehnyt nuoruudessa tai millaisessa ympäristössä elin. On vain kysytty tupakoinko.

Äiti oli ketjupolttaja, poltti autossa sekä talvella sisällä. 20-vuoden altistuminen passiiviselle tupakoinnille.

Minä harrastin intohimoisesti ratsastusta. Kuvittelin että jonain päivänä asun Italiassa kouluttamassa nuoria hevossia ja että se on se mun juttu. Vietin 6-vuotiaasta 18-vuotiaaksi suurimman osan ajastati hevostalleilla ratasastustunneilla sekä tekemässä duunia eli siivoamassa karsinoita ja hoitamassa hevosia. Yhden vuoden ehdin olla Ypäjän Hevosopistolla, siihen saakka selkäni hajosi ja totesin että intohimo hevosiin sammui. Kukaan joka on tallissa koskaan käynyt tietää millaista siellä on. Karsinoiden kuivikkeina käytetään olkea, purua ja turvetta. Kaikki äärimmäisen pölyäviä materiaaleja. Hevosia ruokitaan pääasiassa kauralla, heinällä ja av-rehulla. Lisää pölyä. Lisäksi aamuisin niissa vanhoissa huonosti ilmastoiduissa talleissa on ilmassa todella paljon ammoniakkia.  Tosin niistä on taidettu nykyään päästä jo eroon.

Mitä tein hevoset jätettyä taakseni? Vietin huomattavia aikoja Lahden ja Helsingin yöelämässä vuodesta 2003 alkaen. Silloin sai vielä polttaa sisällä ja ilma oli todella täynnä tupakan savua. Siihenkin tuli stoppi aikanaan ja Wikipedia sanoo:

Suomi: 1. kesäkuuta 2007, siirtymäaika tietyissä tapauksissa 1. kesäkuuta 2009 saakka.

Neljä vuotta keskimäärin 3 kertaa vikossa 5 tunnin jaksoja savuisessa kapakassa.

Mitä tuli sen jälkeen?

Pyöräily. Ja nykyiset ongelmat. En tiedä olisiko laukaisevana tekinäjä ollut suuret harjoitusmäärät kelissä kuin kelissä. Sadetta, pölyä, pakkasta, kylmää ilmaa ja kuumaa ilmaa. Koskeutta ja kuivuutta.

Onko tuo kaikki sitten paljon vai vähän altistusta savulle ja pölylle, sitä en tiedä. 

En tiedä sitäkään saisiko tästä uuden johtolangan jota lääkäri voisi lähteä seurailemaan ja tutkimaan. Pistin crosssarin fillaritorille myyntiin, ajattelin mennä näyttämään itseäni HULAan tammikuussa, jospa sieltä saisi uusia ideoita mitä voisi tutkia.

Torstaina lento Espanjaan, löysin jo puolitoista kuukautta sitten Malagasta mukavan oloisen pyörävuokraamon, nyt se kuitenkin jää haaveeksi. Yritän kävellä ympäriinsä mahdollisimman paljon ja tehdä kaikkea muuta mitä perus turistit nyt yleensä tekevät

Edit.

Hyvä ystäväni huomautti että olimme homekoulussa koko ala-asteen (Vääksyn ala-aste, 3-6 luokat) Asikkalan kunta taisi vasta pari vuotta sitten todeta kosteusongelman vakavuuden ja rakennus purettiin pois.









Kommentit

Suositut tekstit