Avaimet terveyteen löytyivät ruokavaliosta!

On todella hassua herätellä pitkään nukkunutta blogia, mutta nyt se tuntui taas ajankohtaiselta.

Kerrataan vähän:

Talvella 2011-2012 aloin sairastella mystisesti. Oireisiin kuului mm. astman oireet, allergia oireet, ihottumaa, kohonnut syke ja sydämmen tykytykset, suorituskyvyn täydellinen romahtaminen ja jatkuvat keuhkoputken tulehdukset. Keho ja vatsa olivat aivan sekaisin ja siirrtyin gluteiinittomaan ruokavalioon joka helpotti vatsaongelmia.

Asiaa selvitettiin kissojen ja hiirien kanssa, mutta vikaa ei löytynyt mistään. Ei astmaa, ei keliakiaa, ei allergiaa, ei vikaa sydämmessä, ei vikaa keuhkoisssa tai missään muuallakaan. Ramppasin jatkuvasti tutkimuksissa ja söin kortisonia tabletteina vähän väliä jatkuvien tulehdusten takia. Astma kohtauksien takia vietin välillä öitä sairaalassa. En pystynyt juurikaan urheilemaan.

Sain julkisessa terveydenhuollossa mielenvikaisen paperit ja Kela kieltäytyi maksamasta lääkkeitä. Elämästä vähän niin kuin katosi kaikki ilo ja merkitys näiden vuosien aikana. Kaikki osa-alueet kärsivät.

Muutin Syyskuussa 2014 Espanjaan ja hoitavan lääkärin saatesanat olivat: "ehkä oireet vain katoavat kun muutat etelään."

Eivät kadonneet valitettavasti.

Tuttuni oli jo pitkään kehottanut kääntymään Kiinalaisen lääketieteen puoleen ja Fuengirolassa asuessani törmäsin sitten Argentiinalaiseen naiseen joka oli opiskellut lääkäriksi Kiinassa.

Oma mielikuvani tästä lääketieteen haarasta oli negatiivinen, mutta ajattelin että tässä ei ole mitään hävittävää.

Kävin hänen vastaanotollaan neljä kertaa keväällä 2015 ja kokemus oli oikein miellyttävä. Lääkäri teki kunnon taustakartoituksen ja kävimme läpi kaikki oireet ja muut seikat jotka olivat pielessä.

Hänen näkemyksensä asiaan oli että kaikki oireet johtuivat nykyisestä ruokavaliosta. Gluteenittomuus oli askel oikeaan suuntaan, mutta että se ei ollut tarpeeksi riittävä muutos. Sain ohjeeksi välttää maitotuotteita ja sokeria sekä vähentää maissin ja riisin käyttöä. En saanut mitään lääkkeitä tai muutakaan ns. outoa ohjetta. Vain kehotuksen tsekata ruokavalio kuntoon.

Näin toimin, lopetin tavallisen colan juomisen ja siirryin zero versioon, teestä jätin sokerin pois ja karsin riisiä ja maissituotteita vähemmälle. Kahden viikon päästä astma oireet hellittivät ja pystyin lopettamaan kaikkien lääkkeiden käytön. Keuhkot eivät olleet enää limaiset ja pystyin hengittämään normaalisti.

Hallelujaa!

Googlettelin mahdollisia syitä ja löysin viiteitä siihen että ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) saattaa aiheuttaa tämän tyyppisiä oireita osalla potilaista, mutta että hyvin vähän tutkittua tietoa aiheesta löytyi. Diagnosoin itselleni siis IBS:n ja viilasin ruokavaliota netistä löytyvien ohjeiden avustuksella vielä enemmän oikeaan suuntaan.

Aloin innolla suunnittelemaan pyörälenkkejä ja aloitinkin lyhyistä lenkeistä melko pian lääkkeistä luopumisen jälkeen. Valitettavasti sairastuin aina flunssaan muutama päivä lenkin jälkeen ja tuntui että keho ei edelleenkään kestänyt urheilua.

Annoin muutaman kuukauden lepoa ja sama setti, flunssa iski päälle lenkin jälkeen, urheilusta ei yksinkertaisesti tullut yhtään mitään. Positiivista asiassa oli se, että kyseessä oli vain flunssa eikä keuhkoputken tulehdus kuten aikaisemmin ja nyt parannuin ilman astmalääkeitä viikossa. 

Koska arki sujui nyt hyvin, totesin että ehkä kehossa on vain tapahtunut jotakin peruuttamatonta ja en vain enää kykene urheilemaan. Lähetin rakkaan Ridleyn Asteriani Helsinkiin Cycle Centeriin myyntiin syksyllä 2015 ja kuoppasin ajatuksen pyöräilystä lopullisesti.

Muutin keväällä 2016 Malagaan kyllästyttyäni Fuengirolaan ja ostin maastopyörän raadon jolla lähinnä ajelin siirtymiä paikasta toiseen. Flunssa iski välittömästi pidempien lenkkien jälkeen edelleen. Poikaystäväni kiinnitti asiaan huomiota ja totesi että mitäpä jos syyllinen onkin kofeiini? Että mitäpä jos lopettaisit kofeiinin käytön kokonaan?

Voin sanoa että mustasta teestä luopuminen oli todella katkeraa. Surkuttelin että kaikki menee. Pyörä, tee, sokeri, alkoholi.

Vaihdoin mustan teen minttuteehen ja Cola Zeron taas Zero Zeroon.

Vaikutus oli valtava! Olotila muuttui, kausiflunssat vähenivät, pystyimme pyöräilemään pidempiä lenkkejä ja fiilis oli aivan erilainen.

Pikakelaus Helmikuuhun 2017.

Maantie alkoi polttamaan ja houkuttelin miehen ostamaan itsellesä maantiepyörän. Löysimme Wallapopista todellä vähän ajetun Trekin alumiinisen pyörän vm. 2014 miehelle 400€:lla ja aloimme katselemaan pyörää minulle sillä silmällä.




Kävelylenkillä menimme sitten potkimaan renkaita läheiseen liikkeeseen ja epämielenkiintoisien pyörien jälkeen myyjä vei meidät vielä katsastamaan alessa olevia pyöriä. Siellä se sitten oli. Orbean M20 vm. 2015 edullisemmilla kiekoilla ja Ultegran jarrut oli vaihdettu FSA:n jarruihin. Pienen tinkauksen jälkeen pyörä lähti kotiin 1499€:lla


Olin napannut itselleni tammikuussa paikallisen horror viruksen johon kuului sitkeää yskää ja se yskä helpotti vasta maaliskuun lopussa. Aloimme siis lenkkeilemään 27 maaliskuuta ja kyllä jännitti.

So far so good! Nyt pääsiäisenä ajoimme 4 lenkkiä. Oli hissuttelua, mäkeä, vetoja ja raskasta vastatuulta.

Keho toimii, palautuu, keuhkot eivät tulehdu, en saa flunssaa, ei ole jatkuvaa uupumusta ja tähän mennessä kehityskaari kunnon suhteen on ollut sellainen kuin pitääkin.

251 ajettua kilometriä ja voin sanoa olevani pohjettoman onnellinen tällä hetkellä.

Blogi ja pyöräily on siis herätetty eloon, tulkoon tästä onnellinen vuosi kaikkien epäonnisten jälkeen. 


Kommentit

Suositut tekstit